"Ik ben helemaal blij met de tekst en je aanpassingen. Heerlijk dat je de overbodige zaken eruit hebt gehaald en het geheel een stuk scherper hebt gemaakt. Dit is een mooi stuk geworden zo."
Marc van Seters, Blik-opener, 22 Maart 2013

"Dank voor het helder maken van het artikel!"
Andreas Jansen, de Kunst van Zijn, 21 maart 2012


Ik kan u op verschillende manieren van dienst zijn bij het schrijven van artikelen:
  • ghostwriting
    Voor auteurs die geen tijd hebben of bijvoorbeeld dyslectisch zijn, fungeer ik graag als ghostwriter. De auteur levert informatie aan bestaande uit flarden tekst, verwijzingen naar internet, een film van een toespraak, wat dan ook. Ik vraag door naar het doel van het artikel, de doelgroep en de eisen van het publicatieplatform. Ook bespreken we de kern van de over te brengen boodschap. Op basis daarvan schrijf ik het artikel, waarbij ik mijn stijl aan die van de auteur aanpas.
  • schrijftraining
    Het andere einde van het spectrum is een schrijftraining. De auteur schrijft zelf en stuurt mij het artikel toe. Ik analyseer de tekst waarna we de tekst samen doornemen. Ik geef aan welke wijzigingen gewenst zijn en waarom. De auteur leert hoe hij of zij de volgende stap kan zetten en gaat daarmee aan de slag. Zo leert de auteur steeds beter schrijven en doet het helemaal zelf.
  • tekstredactie plus advies
    In het midden van het spectrum zit tekstredactie plus advies. Daarbij levert de auteur het artikel digitaal aan. Ik inventariseer de tekstdoelen en formuleer de kernboodschappen. Ik benoem de deelonderwerpen en ontwikkel een geschikte tekststructuur. Ik maak opmerkingen bij de tekst en geef advies welke deelonderwerpen te schrappen of juist verder uit te diepen. Zo nodig gaat het artikel enkele keren tussen auteur en redacteur heen en weer. Zo ontstaat een goed lopend consistent helder geheel, een volwaardig artikel dat aan de eisen van auteur en uitgever voldoet.


Artikelen schrijven

Artikelen schrijven is een vak apart. Zeker als het een artikel met meerdere auteurs betreft. Auteurs weten per definitie veel van het onderwerp en zijn daar doorgaans enthousiast over. Gevolg: te veel tekst. Paradoxaal genoeg levert een auteur vaak tevens te weinig informatie: wat voor de auteur vanzelfsprekend is, hoeft dat voor de doelgroep niet te zijn! Ik schreef er een blog over: Artikelen schrijven - eieren leggen?